banner

miercuri, 10 noiembrie 2010

Excursie la Padure cu mistranti

Intr-o zi de duminica pe 07.11.2010 ministranti din comuna Faraoani 24 la numar impreuna cu parintele vicar Rotaras Catalin am plecat entuziasmati sa petrecem cateva ore impreuna spre o padure nu departe de satul Cleja. Ajunsi acolo putni obositi dar cu mare chef de joaca ,dupa cateva minute de odihna am format echipele penru meciul de fotbal.Parintele ne supravechea ruganduse breviarul.Dupa catva timp de joaca foameaa isi facea aparitia in burtile noastre. 3 dintre ministranti ministranti mai "gospodari" au avut grija sa faca focul pentru gratarul care il asteptam cu totii, masa a fost foarte buna si copioasa,toti am fost foate multumiti de gratarul preparat de cei 3 ministranti.
Am mai stat la o partida de fotbal si pe la ora 15:20 am plecat acasa caci parintele vicar trebuia sa celebreze liturghia de seara de la ora 17:00 .Fiecare a plecat pe calea mai scurta catre casa lor, toti am fost foarte bucurosi de aceasta iesire.



Ministran Bloger: Cochior Vincentiu.
POZE







marți, 28 septembrie 2010

miercuri, 8 septembrie 2010

marți, 7 septembrie 2010

vineri, 3 septembrie 2010

Cine sunt Ministranti



Ministranţii la Liturghie
În celebrările liturgice sunt diferite roluri: celebrantul, diaconul, dascălul, lectorul şi ministranţii. Ministranţii slujesc la Liturghie, îndeplinind unele servicii care îi dau acesteia solemnitate: împodobirea altarului, purtarea focului şi a lumânărilor, sunatul din clopoţei, prezentarea darurilor la Ofertoriu etc.
Ministranţii nu trebuie doar să slujească la altar, dar să se şi comporte conform evangheliei la şcoală, acasă, la joacă; să fie un exemplu pentru colegii şi prietenii lor, vorbindu le despre evanghelie; să facă fapte bune şi acţiuni caritabile, mai ales pentru persoanele care sunt în nevoi; în sfârşit, să aibă un comportament conform învăţăturii date de Domnul Isus.

Pozitia ministrantului
Cum trebuie să stea?
- Ministrantul se aşază pe scaun după ce se aşază celebrantul, împreună cu ceilalţi slujitori, la locul lui în prezbiter; trebuie să stea serios, demn, cu corpul drept, ţinând mâinile pe genunchi.
Cum să se ridice?
- Ministrantul se ridică, o dată cu ceilalţi slujitori, cu delicateţe, fără să facă zgomot, iar apoi ţine mâinile împreunate la piept.
Cum ţine mâinile?
- În timpul celebrărilor liturgice mâinile se ţin împreunate, apropiate de piept. Atunci când stă pe scaun mâinile se ţin pe genunchi. Când una din mâini este ocupată, cealaltă se ţine la piept.
Cum se îngenunchează?
- Se coboară genunchiul drept până la pământ, în dreptul călcâiului de la piciorul stâng, iar restul corpului rămâne perfect vertical. Se îngenunchează la intrarea în biserică (dacă este sfânta taină) şi atunci când se trece prin faţa tabernacolului.
Cum se dă semnul păcii?
- Ministranţii îşi dau mâna după îndemnul celebrantului "Dăruiţi vă pacea". Se va da semnul păcii numai cu colegul din stânga şi cu cel din dreapta (nu cu tot grupul de ministranţi).
Cum se face înclinarea?
- Există două feluri de înclinare: aceea a capului şi a corpului. Înclinarea capului se face aplecând doar capul, cu multă discreţie şi calm. Înclinarea corpului se face doar în anumite ocazii prescrise. Se apleacă corpul profund până la jumătate cu multă discreţie şi în linişte atunci când se trece prin faţa altarului unde nu este tabernacol cu sfânta taină (de ex. în Vinerea Mare) şi la cuvintele din Crez: "S-a întrupat de la Duhul Sfânt, din Maria Fecioara, şi s-a făcut om".

Rugăciunea ministrantului
Isus te iubeşte într-un mod special. Te-a ales şi te-a chemat la o slujire specială în Biserică. Ca şi micul Samuel, şi tu eşti chemat la o slujire în Templul Domnului. "M-ai chemat, iată-mă! Vorbeşte, Doamne! Slujitorul tău ascultă!"
O, Isuse eu te ador şi-ţi mulţumesc pentru onoarea şi bucuria pe care mi-ai dat-o ca să-ţi pot sluji pe altar. Daruieşte-mi darul pietăţii, virtutea curăţiei şi cunoaşterea Doctrinei Creştine. Sporeşte credinţa mea faţă de prezenţa ta divină pe altarele noastre. Fă să devin cât mai bun şi să fiu un exemplu edificator pentru alţii.
În sfârşit, o, Isuse binecuvantează grupul nostru de ministranţi ca celebrările liturgice să fie cât mai frumoase, ca în mijlocul nostru să înflorească multe vocaţii la sfânta Preotie. AMIN

Culorile liturgice
Ministranţii trebuie să ştie că în diferite perioade sau zile din anul bisericesc culoarea unor haine liturgice este variată; iată care sunt culorile în diferite perioade:
Alb - se foloseşte în timpul Paştelui şi al Crăciunului, în sărbătorile lui Cristos şi ale sfintei Fecioare, ale îngerilor şi ale sfinţilor care nu sunt martiri. Este culoarea bucuriei Paştelui, a luminii, a vieţii.
Roşu - are două semnificaţii: darul Duhului Sfânt, dar e şi culoarea sângelui, adică a suferinţei, a martiriului. Se mai foloseşte în duminica Floriilor, în Vinerea Sfântă, în ziua de Rusalii, în sărbătorile apostolilor şi ale sfinţilor martiri.
Verde - se foloseşte în timpul de peste an. Exprimă tinereţea Bisericii, începutul unei vieţi noi.
Violet - indică speranţa, aşteptarea şi dorinţa de a-l întâlni pe Isus, spiritul de pocăinţă. Se foloseşte în Advent, în Postul Mare şi la înmormântări. Acestea sunt culorile principale, dar mai sunt şi altele care sunt mai puţin folosite:
Auriu - se foloseşte la sărbătorile foarte mari pentru a evidenţia importanţa lor.
Roz - ar trebui să se folosească în duminicile a III-a din Advent şi a IV-a din Postul Mare. Reprezintă tot penitenţa, dar într-o formă mai atenuată decât culoarea violet.
Bleu - este culoarea folosită în sărbătorile dedicate Maicii Domnului. Nu este numaidecât o culoare liturgică, dar mulţi o folosesc ca atare.
Preluare de pe: http://www.pfib.ro/ministrant2.php

vineri, 16 iulie 2010

Activitatile Ministrantilor

ACTIVITATILE MINISTRANTILOR

Ministranti ajuta preotul la celebrarea Sfintei Liturghi,ei trbuie sa fie un exemplu bun pentru toti venind la cel putin o data pe zi la Liturghie, cand ministranti intra in una din cele 2 sacristi rostesc salutul “Laudat sa sie Isus”. Inainte sa iasa la Sf. Liturghie preotul spune: “Ajutorul nostru este in numele Domnului” iar ministranti raspund: “Care a facut cerul si pamantul” “Sa mergem in pace”.
Sambata dinminiata dupa Sf. Liturghie fac curatenie in sacristie Impreuna cu seful si si ajutorul sau.
Inafara de asta ministranti au si alte activitati: Fotbal,Tenis de masa,Iesiri in aer liber…
Realiz.:Cochior Vincentiu 2010

marți, 29 iunie 2010

Paroh Pr. Anton CÎTEA


- s-a născut în ziua de 13 mai 1962 la Gioseni;
- a studiat în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iaşi şi a fost hirotonit preot la 25 iunie 1989 la Iaşi;
- slujeşte la Faraoani de la 1 august 2001.

Colaborator, pensionar Pr. Augustin PASCARU


Pr. Augustin PASCARU
Născut la 25.01.1941 în loc. Faraoani, jud. Bacău. După terminarea celor 7 clase, în 1956 a intrat la Seminarul din Iaşi şi a urmat Şcoala de Cantori, filozofia şi teologia. În 1966 pe 26 iunie a fost sfinţit preot, iar în 1968 a fost numit vicar la Luizi Călugăra.
În 1976, a fost transferat la Parohia Oituz ca vicar şi apoi ca paroh din 1980 până în 1982.

Jitaru Cristian Florin

Cochior Vinceniu



Vechime:4 ani
Varsta:12 ani

Lungu Vasile


Vechime:1 an
Ani:14

Patrascu Alexandru

Jitaru Alexandru


Vechime: 6 luni
Ani: 11 ani
Gad: Ministrant

Francu Claudiu


Vechime:6 ani
Varsta:14 ani
Grad:Sef cu focul

luni, 28 iunie 2010

Decalogul Ministrantului

1. Un bun ministrant este generos, ordonat şi curat, binevoitor, se roagă cu evlavie în mijlocul comunităţii, îşi împlineşte slujirea sa nu pentru avantaje, ci în mod spontan şi cu bucurie.
2. Un bun ministrant este punctual faţă de programul de slujire şi se pregăteşte cum se cuvine pentru celebrările liturgice.
3. Un bun ministrant este fidel în îndeplinirea datoriilor sale, chiar şi atunci când trebuie să renunţe la... o plimbare, la televizor, la joacă.
4. Un bun ministrant ajută prin evlavia sa ca poporul să participe cât mai bine la sfânta Liturghie.
5. Un bun ministrant participă cu regularitate la sfânta Spovadă şi la sfânta Împărtăşanie.
6. Un bun ministrant este prezent mereu la întrunirile grupului de ministranţi.
7. Un bun ministrant când intră în biserică îngenunchează şi face Semnul Sfintei Cruci cu evlavie, apoi, în linişte, înalţă lui Dumnezeu o rugăciune personală.
8. Un bun ministrant are grijă de hainele de ministrant.
9. Un bun ministrant participă întotdeauna la orele de religie.
10. Un bun ministrant este un exemplu bun pentru toţi.

A FI MINISTRANT ESTE O ONOARE, O CINSTE, O SLUJIRE!

Binecuvantarea a 16 ministranti

Duminică, 27 ianuarie, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de pr. Andrei Cogeangă în parohia romano-catolică Faraoani, un grup de 16 băieţi au fost primiţi în mod oficial în rândul ministranţilor din marea familie a Bisericii, aflăm dintr-un material semnat de pr. Adrian Chili pe ParohiaFaraoani.ro. La predică, pr. Andrei explicând îndemnul lui Isus din Evanghelie, i-a invitat pe toţi copiii, băieţi şi fete, să-l urmeze pe Isus. Un îndemn şi o încurajare specială a făcut-o celor 16 băieţi care urmau să declare în faţa altarului că doresc să fie ministranţi. Părintele i-a încurajat pe toţi să nu se teamă pentru că nu vor fi singuri, ci Cristos va fi mereu cu ei! El i-a chemat şi el îi va şi susţine în toate activităţile lor.

Momentul mult aşteptat de toţi a fost marcat prin strigarea pe nume, de către părintele vicar Adrian Chili, a fiecărui candidat care a cerut să facă parte din această slujire în Biserică, asemenea altor ministranţi. Aceasta a avut loc imediat după recitarea crezului, când aceşti 16 băieţi erau prezenţi înaintea altarului şi în faţa tuturor copiilor şi credincioşilor. Prin acest jurământ, proaspeţii ministranţi s-au angajat să devină în primul rând nişte copii cuminţi, model pentru ceilalţi, cerând Sfântului Dominic şi Sfântului Alois – patronii ministranţilor, harurile şi darurile necesare pentru ca să-şi îndeplinească cu cât mai multă evlavie şi dăruire misiunea ce le revine, în jurul sfântului altar, în cadrul celebrărilor liturgice. Acest lucru l-au făcut sărbătoriţii prin recitarea în comun a unei rugăciuni speciale în cinstea lui Isus, prin mijlocirea sfinţilor patroni. Fotografii de la eveniment au fost publicate pe situl parohiei Faraoani.Pe data de 28.06.2010 sunt doar 8 ministranti.

BISERICA VORBESTE DESPRE MINISTRANŢI

Vă vorbeşte papa!

Sfântul Părinte papa s-a adresat de foarte multe ori ministranţilor, pe care îi iubeşte într-un mod deosebit. Iată ce frumos i-a încurajat el odată pe ministranţi: "Dragii mei, să nu uitaţi niciodată că Isus este prietenul nostru cel mai apropiat, cel care ne însoţeşte mereu, Isus este prietenul pe care să nu-l părăsiţi niciodată. Isus vă cunoaşte pe fiecare în parte, vă ştie numele, vă însoţeşte, vă ajută, merge cu voi pe drum, participă la bucuriile voastre şi vă mângâie în clipele de durere şi de tristeţe. Fiţi mesagerii şi mărturisitorii bucuroşi ai prietenului Isus în familiile voastre, între prietenii voştri, la locurile voastre de joacă şi în vacanţe".

* * *

Dragi ministranţi, iată ce le spune însuşi Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea preoţilor, despre slujirea voastră la altar: "...Atunci când îşi desfăşoară slujirea la altar cu bucurie şi entuziasm, le oferă celor de vârsta lor o mărturie elocventă despre importanţa şi frumuseţea Euharistiei". Aşadar, voi daţi exemplu atunci când slujiţi la altar?

Cardinalul Carlo Martini, îi încurajează pe ministranţi: Biserica este casa noastră

Într-o cuvântare a sa, în 1986, cardinalul Carlo Martini, îi încuraja pe ministranţii din dieceza sa spunându-le: "Voi, ministranţilor, puteţi spune: Biserica e casa noastră. Să zicem că într-o zi mama vă caută şi nu vă găseşte. Imediat va spune: "Băiatul meu sigur e la biserică sau la parohie".

Iată patru motive pentru care vă spun aceasta, continuă cardinalul, pentru care Biserica e casa voastră.

Mai întâi pentru că aici e casa Tatălui şi simţim că aici e cineva care ne vrea doar binele. Acasă la noi e tata, mama, fraţii, care ne vor doar binele. Dar chiar şi binele pe care ni-l doresc ei tot de la Isus provine. Oare nu tot binele din lumea aceasta ne vine de la Isus? Aşadar, când suntem în biserică, suntem în casa aceluia care ne vrea binele din totdeauna, mereu şi pentru totdeauna.

Al doilea motiv: biserica este casa noastră pentru că aici suntem activi, aici facem lucruri importante, mai ales ministranţii. În biserică şi în parohie voi aveţi o slujire importantă. Mă bucur să văd adesea ministranţi foarte activi şi gata de a ajuta oricând.

Al treilea motiv: aici învăţăm de la Isus să fim buni, să ajutăm pe alţii, să nu ţinem supărare, să ne facem prieteni, să ne rugăm şi o mulţime de alte lucruri minunate. Este casa unde ne facem temele pentru cer.

Cred că mai este şi un al patrulea motiv. Aici mulţi copii au auzit chemarea lui Isus. În timp ce slujesc la altar, ministranţii sunt mai aproape de Isus şi el le vorbeşte ca unor prieteni foarte apropiaţi.

Eu însumi, când eram ministrant lângă altar, am auzit în sufletul meu această întrebare: Carlo, n-ai vrea să rămâi mereu în casa mea? Şi eu am zis: "Da, Doamne, vreau!"

Aşadar, iubiţi ministranţi, atunci când mergeţi la biserică, spuneţi: "Noi mergem acasă la prietenul nostru, la Isus!".